Over Dilan

Dilan Yurdakul is actrice en theatermaker. Al op jonge leeftijd ging ze naar verschillende (jeugd-)theatergroepen (DEGASTEN, jongerentheater020, Likeminds), waar ze in meerdere voorstellingen te zien was en haar eerste voorstellingen mocht maken. Dilan heeft een grote voorliefde voor literatuur, wat ook vaak de basis vormt binnen haar voorstellingen. Zo schreef, produceerde en speelde zij de solo Bekentenis van een Jong Meisje naar het gelijknamige boek van Proust (2011) en in 2015 stond ze op de planken als Dorian Gray, in de voorstelling DORIAN GRAY (Oscar Wilde) als onderdeel van het Amsterdam Fringe Festival. Eind 2016 was zij in het theater door heel Nederland en België te zien in een productie van NTGent in de voorstelling SNEEUW. In 2017 maakte zij een muzikale bewerking van CARMEN.

 

Vanaf 2019 is Dilan twee jaar lang onderdeel van de nieuwe makersregeling, ondersteund door het Fonds Podiumkunsten, en zal ze twee jaar lang onderzoek doen en twee producties maken.

 

Naast het theater vertolkte Dilan rollen in de televisiefilms ‘De hoer en het meisje’ (2011, HUMAN) en ‘Biz’ (VPRO, VARA, NTR – ‘One Night Stand’). Ondertussen studeerde Dilan ook Europese Studies en Duitse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam, beide heeft ze succesvol afgerond. Sinds 25 januari 2012 vertolkt Dilan de rol van Aysen Baydar in Goede Tijden, Slechte Tijden.
Dilan is vanwege haar achtergrond geboeid door de wrijving tussen vrijheid en identiteit, tussen autonomie en gemeenschap. In haar werk onderzoekt ze de menselijke staat en reflecteert ze op eigenzinnige wijze op de wereld om haar heen.